Kod Kursus : (R/812/4/0109) 01/29 (A 11503)
Kemasukan : Jun / November
Mod Pengajian : Sepenuh Masa
Tempoh Pengajian : 2 1/2 tahun
Yuran Pengajian : RM18,212.00
Yuran Pendaftaran : RM550.00

 

Syarat Kemasukan :

  1. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 kepujian (kredit) atau;
  2. Lulus Sijil dari Politeknik atau IPT lain atau;
  3. Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

 

Prospek Kerjaya :

  • Ejen pelancongan
  • Eksekutif Perkhidmatan Pelanggan
  • Barisan Eksekutif Dewan
  • Pemandu pelancong
  • Penyelaras Tour
  • Penyelaras Acara
  • Pentadbir Jualan
  • Ejen Tempahan
  • Attendan Penerbangan

 

Senarai Kursus

AIRLINE RESERVATION SYSTEM

CUSTOMER SERVICE

DIGITAL TOURISM

ENTREPRENEURSHIP IN HOSPITALITY & TOURISM INDUSTRY

EVENT PLANNING AND DEVELOPMENT

INTRODUCTION TO HOSPITALITY & TOURISM INDUSTRY

LEISURE AND RECREATIONAL TOURISM & GUIDING

MALAYSIAN CULTURE, ART AND HERITAGE

MICE MANAGEMENT

PRINCIPLES OF HOSPITALITY MANAGEMENT

PRINCIPLES OF HOSPITALITY MARKETING

PRINCIPLES OF TOURISM

SUPERVISION IN HOSPITALITY INDUSTRY

SUSTAINABLE TOURISM

TOURISM GEOGRAPHY

TRANSPORTATION IN TOURISM

TRAVEL AGENCY OPERATION

TRAVEL AND HOSPITALITY LAW (UNDANG-UNDANG PELANCONGAN & HOSPITALITI)

Kod Kursus : (R3/1013/4/0030) 01/29 (A 3693)
Kemasukan : Jun / November
Mod Pengajian : Sepenuh Masa
Tempoh Pengajian : 3 tahun
Yuran Pengajian : RM18,300.00
Yuran Pendaftaran : RM550.00

 

Syarat Kemasukan :

  1. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau
  2. SPMV dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 Kepujian (kredit) atau;
  3. Lulus Sijil Kemahiran Hospitaliti KTIAM atau mana-mana sijil akademik yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia 
  4. Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia

 

Prospek Kerjaya :

  • Pengurus Hotel
  • Pengurus restoran
  • Pemimpin dalam Penjualan, Tempahan dan FnB Hotel
  • Eksekutif Perkhidmatan Pelanggan
  • Barisan Eksekutif Dewan

 

Senarai Kursus

CULINARY SKILL

CUSTOMER SERVICE

DINING ROOM SERVICE

ENTREPRENEURSHIP IN HOSPITALITY INDUSTRY

FOOD & BEVERAGE SERVICE OPERATION

FOOD AND BEVERAGE COST CONTROL

FOOD HYGIENE, SANITATION AND SAFETY

FRONT OFFICE OPERATION

FUNDAMENTAL OF FOOD

FUNDAMENTAL OF HALAL FOOD

HOTEL EVENT MANAGEMENT

HOTEL OPERATION MANAGEMENT

HOTEL PLANNING, LAYOUT AND DESIGN

HOUSEKEEPING OPERATION

INTRODUCTION TO HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRY

KITCHEN MANAGEMENT

PRINCIPLES OF HOSPITALITY MARKETING

TRAVEL & HOSPITALITY LAW

 

Kod Kursus : (R2/811/6/0032) 10/28 (FA 0489)
Kemasukan : Jun / November
Mod Pengajian : Sepenuh Masa
Tempoh Pengajian : 4 tahun
Yuran Pengajian : RM37,150.00
Yuran Pendaftaran : RM550.00

 

Syarat Kemasukan :

  1. Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan sekurang-kurangnya 2.00 atau;
  2. Lulus Diploma dalam bidang yang berkaitan dengan PNGK (CGPA) sekurang-kurangnya 2.00 atau;
  3. Lulus Matrikulasi dengan gred PNGK (CGPA) 2.00 atau;
  4. Lulus program Asasi dengan gred PNGK (CGPA) 2.00 atau;
  5. Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

 Prospek Kerjaya :

  • Perunding Pelancongan dan Tempahan Tiket
  • Pensyarah / Tutor
  • Pengurus Agensi Pelancongan / Hotel
  • Eksekutif Sumber Manusia
  • Eksekutif Pemasaran
  • Penyelaras Acara
Senarai Kursus

  BEVERAGE SERVICE MANAGEMENT

  CULINARY THEORY & PRACTICES

  F&B SERVICE MANAGEMENT

  F&B SERVICE PRAKTIKAL

  FOOD HYGIENE, SAFETY AND NUTRITION

  FRONT OFFICE MANAGEMENT

  HALAL MANAGEMENT

  HOTEL OPERATION MANAGEMENT

  HOUSEKEEPING MANAGEMENT

  INTRODUCTION TO HOSPITALITY & TOURISM INDUSTRY

  MARKETING FOR HOSPITALITY INDUSTRY

  ROOM DIVISION ANALYSIS

  ROOM DIVISION MANAGEMENT

 
 

Motto

Gerbang Pengajian Psikologi
& Pengurusan Insan

Hubungi Kami

 Fakulti Pengurusan Hospitaliti 
Kolej Universiti Islam Melaka
Batu 28, Kuala Sungai Baru, 78200 Melaka, Malaysia.
Portal Rasmi : www.kuim.edu.my/fph2019
email Rasmi : infofph@kuim.edu.my
+606-3878471
+606-3878390